Cum putem „vorbi” cu extratereștrii: Cercetătorii găsesc o posibilă cale

de: Ioana Bîrsan
12 06. 2017

Cea mai simplă modalitate prin care putem „vorbi” cu extratereștrii a fost mereu sub nasul nostru- matematica poate fi înțeleasă și chiar familiară pentru civilizațiile extraterestre.

Deși ne-a intrigat mereu viața civilizațiilor de pe alte planete și ne-am dorit mereu să le întâlnim, nu ne-am gândit la fel de mult cum vom putea vorbi cu acestea. Carl DeVito, un cercetător al departamentului Universității Arizona, susține că matematica ar putea fi acel limbaj universal care ne-ar permite să comunicăm cu extratereștrii.

De-a lungul timpului au existat mai mulți oameni de știință care s-au gândit la modalități prin care putem atrage atenția vieții inteligente de pe alte planete. Aceștia s-au gândit la diferite modalități de manipulare a formelor din natură (păduri, deșert) pentru a le determina să ia forme geometrice care demonstrează cunoștințele noastre vaste de matematică. Oamenii de știință erau de părere că în acest mod le putem comunica extratereștrilor care sunt cunoștințele și abilitățile noastre.

Mai mulți lingviști au dezvoltat un limbaj pentru a face fix acest lucru, anume de a le permite civilizațiilor din sisteme solare diferite să facă schimb de informații relevante, precum masa planetei lor, compoziția lor chimică și tehnologia avansată de care dispun, scrie Live Science.

Desigur, construcția acestui limbaj are la bază câteva asumpții, anume că ambele societăți pot realiza calcule aritmetice și pot recunoaște elemente chimice, deci că au o bază solidă de cunoștințe în domeniul chimiei și al matematicii.

Se prea poate ca alte civilizații să nu înțeleagă limbajul matematic pe care l-am dezvoltat pe Pământ și să se bazeze pe un alt tip de geometrie. Cercetătorii nu sunt atât de siguri că o societate extraterestră va avea echivalentul geometriei euclidiene și că ne va înțelege.

O altă problemă care se întrevede este cum vom putea depăși o discuție despre matematică pentru a aborda aspecte de o altă natură, referitoare la civilizația umană și la dezvoltarea științifică.